Permanente vertegenwoordiging van Nederland in Genève, Zwitserland

Cycling Festival Europe: Let's go Cycling!

Op 14 april genoten de Genevois en flink wat collega’s van diplomatieke vertegenwoordigingen en internationale organisaties van een heerlijke lente dag in Parc des Bastions, een van de meest centrale parken in Genève.

In het park konden ze meedoen aan feestelijke activiteiten, deden ze kennis op over fietsen vanuit verschillende invalshoeken en werd er volop genoten van lekker eten en het mooie weer. Kinderen konden hun fietsvaardigheid testen op een behendigheidsparcours, samen met hun familie konden ze verschillende gekke fietsen uitproberen - onder toeziend oog van Willem van Oranje en zijn tijdsgenoten op de Reformatiemuur -, en de Slowbiking crew was druk bezig met het aanmoedigen van de ene langzame fietser na de andere. Slowbiking kampioen van de dag was Florian Zurbrugg met een geweldig langzame tijd van 6:23 minuten.

Voor degenen die graag een direct resultaat zien van hun fietswerk, was er een fiets-dj aanwezig; om geluid uit de speakers te krijgen moest er gefietst worden. En voor de deelnemers die op zoek waren naar iets meer spanning, deden twee BMX fietsers allerlei stunts in het park.

Helaas – hoewel volgens sommigen typisch Nederlands – werd de Slowbiking crew slachtoffer van een brutale diefstal; één van hun prachtige fietsen werd gestolen. Dankzij de oplettendheid van één van de stagiaires werden dief en fiets in de stad herkend, en kon de fiets veilig terug worden gebracht naar de rechtmatige eigenaren.

Om 16:45 uur verzamelde een grote groep mensen zich op Place des Nations voor de fietstocht Nations – Bastions, een tocht van het hart van internationaal Genève naar een park midden in oud Genève. Het mondde uit in een geweldige fietsparade met c.a. 110 fietsers, groot en klein, jong en oud, met oranje ballonnen aan hun fietsen, begeleid door 4 motoragenten.

Om 17:00 uur nam Ambassadeur Van Schreven deel aan een ronde tafel discussie tussen lokale vervoerspartijen, de stad Genève en het kanton Genève, georganiseerd door het kanton. Hij gaf aan dat de automobilist moet proberen de fietser te zien als onderdeel van de oplossing, in plaats van als onderdeel van het probleem voor de verkeersstromen in Genève. Hoe meer mensen hun fiets pakken, hoe minder opstoppingen de automobilist zal ervaren. Veiligheid van fietsers moet dan echter wel gegarandeerd worden. Het kanton gebruikte de ronde tafel discussie om nieuwe vervoersplannen te presenteren waarover binnenkort gestemd zal worden. Voor wat betreft de maatregelen gericht op het bevorderen van de “mobilité douce” (fietsers en voetgangers) is het kanton geïnspireerd door ervaringen met fietsen die in de stad Utrecht zijn opgedaan en door het bezoek van Nederlandse experts aan Genève tijdens een “Think Bike” Workshop.

Na de ronde tafel discussie sloten Ambassadeur Van Schreven, Conseiller d’état Luc Barhassat (de “minister van transport” van het kanton) en de wethouder voor transport van de stad Genève zich aan bij de Directeur Generaal van de VN in Genève dhr. Michael Møller op het podium, voor een officieuze recordpoging. Nadat de heren op het podium het belang van fietsen hadden onderstreept – voor duurzame ontwikkeling en voor mobiliteit in de stad - dirigeerden ze het grootste fietsbel orkest dat Genève ooit heeft gezien op de melodie van “An der schönen blauen Donau” –  voor de gelegenheid omgedoopt tot “An der schönen blauen Rhône”.

Fietsen is een actueel thema in Genève. Genève is vruchtbare grond voor discussies over hoe de situatie voor de fietser verbeterd kan worden en de lokale politiek lijkt ervan doordrongen te zijn dat de fietser inderdaad onderdeel is van de oplossing van het vervoersprobleem dat Genève kent. De fietser heeft in Genève echter wel een imagoprobleem. Dit evenement droeg bij aan een meer positieve beeldvorming rond fietsen. Iedereen heeft tijdens Cycling Festival Europe kunnen ervaren hoe leuk fietsen kan zijn en de fietser heeft van zich kunnen laten horen. Nederland heeft zich hierbij niet alleen geprofileerd als fietsland, maar ook als bruggenbouwer tussen lokaal en internationaal Genève. Alle partners bleken achteraf erg positief over het verloop van deze Geneefse editie van de Europese fietsdag en ideeën voor mogelijke volgende edities zijn al in de maak.